Vanessa Garcia (Soria ¡YA!): «Denunciem l’oblit al qual la nostra província ha sigut sotmesa des de fa dècades

Per Xavier Calafat i Ivan Montemayor

En castellano aquí

 

Atenent a les noves realitats que ens depara el nou cicle polític i electoral que si res canvia, començarà aquest 13 de febrer a Castella i Lleó i continuarà previsiblement per les terres d’Andalusia, volíem aprofundir en els motius d’aquests nous subjectes polítics que han anat apareixent en el panorama mediàtic. És en aquest context on apareix Soria ¡YA!, una plataforma cívica amb un recorregut de més de 20 anys i que tot apunta a que serà el  següent gran grup polític de la recentment creada plataforma de La España Vaciada (després de l’èxit de Teruel Existe obris el tap en les eleccions generals anteriors), que obtindrà representació, en aquest cas al parlament de Castella i Lleó. Les conversacions sobre els motius i les intencions d’aquests nous grups polítics s’han multiplicat en els darrers mesos, des de diferents llocs s’apunta a l’obertura d’un incipient cicle anti-centralista que amenaça amb acabar de enfonsar el sistema turnista del Regim del 78. Tot i això, encara es coneix poc del que pensa la gent que s’integra en aquestes plataformes.

I precisament per aquest motiu, creiem interessant oferir-vos una entrevista amb Vanessa García, la número 2 de Soria ¡YA! al parlament de Castella i Lleó. Immersa com està en la campanya electoral, i molt al nostre pesar, no ens va quedar altra que fer l’entrevista per la via telemàtica. Volem agrair a Vanessa y a l’equip de comunicació d’aquesta petita i a la vegada tan gran “agrupació d’electors” que és Soria ¡YA! la facilitat i rapidesa amb que hem pogut fer aquesta entrevista.

Avui parlarem de la España Vaciada (i no vacía) i de les critiques cap a un sistema centralista que ha provocat grans greuges territorials en bona part de les comunitats castellanes. A Catalunya encara ens cal mirar més a experiències com aquestes.

BLOC I: ORÍGENS I PROBLEMÀTIQUES DE LA ESPAÑA VACIADA

Primer de tot. Què és “la España Vaciada”? Sergio del Molino va posar de moda el terme “España Vacía” en un llibre que va sacsejar consciències i va acabar per generar un debat públic entorn del fet urbà, la ruralitat i els orígens de problemes com la despoblació. Com ho veus tu? D’on sorgeixen aquests problemes que han acabat provocant fenòmens com la despoblació o la falta d’infraestructures?

La Espanya Vaciada és el territori d’aquest país que ha perdut progressivament població des de fa ja 70 anys, afectats per polítiques econòmiques i estructurals que han facilitat el desequilibri territorial, la concentració de la població en grans urgeixes i determinades àrees geogràfiques i han provocat el declivi d’aquests territoris perdent massivament persones, serveis, infraestructures i oportunitats laborals. De manera intencionada o per deixadesa s’ha produït un procés de buidament de serveis i d’inversions i és pel que triem el terme buidada. Aquest territori no està buit.

Hem vist en els últims anys el desenvolupament de forces polítiques que representen les problemàtiques d’aquesta España vaciada, però alguna cosa que se sol desconèixer és que plataformes com Teruel Existe o Soria ¡YA!, portaven molts anys denunciant la situació d’abandó. Què és Soria ¡YA! i com sorgeix fa ja 21 anys?

Soria ¡YA! és una plataforma ciutadana que va nàixer en 2001 sota el lema “Contra l’oblit institucional”. Denunciàvem l’oblit al qual la nostra província ha sigut sotmesa des de fa dècades per dirigents polítics d’un color i altre. Portem 21 anys reivindicant infraestructures i serveis, denunciant incompliments, reclamant inversions i, el més important, unint a tota la ciutadania soriana entorn de l’objectiu d’aconseguir que la nostra província tingui futur.

 

BLOC II. ELECCIONS AUTONÒMIQUES, CANDIDATURES I PERSPECTIVES ELECTORALS

Dona la sensació que aquesta campanya electoral anticipada a Castella i Lleó els enxampa a contrapeu. Sembla que els han posat una barrera, una trinxera en la qual enfangar-se abans d’arribar a les eleccions generals. Com encaren la campanya electoral? Què suposen aquestes eleccions autonòmiques per a les plataformes de l’ España Vaciada com Soria ¡YA!, León Ruge, etc?

 

L’avançament electoral no ha estat una sorpresa ja que l’esperàvem un parell de mesos més tard. Estàvem preparats i hem hagut d’accelerar el treball suposant un gran esforç de tots els membres de la Plataforma, amb Nadal pel mig. A altres companys membres de l’ España Vaciada de Castella i Lleó, que no tenen tanta trajectòria com Soria ¡YA!, els ha suposat no comptar encara amb l’eina amb què poder ser presents en eleccions. Entenem aquest avançament electoral com una intenció de frenar el moviment de l’España Vaciada, de boicotejar la seva tendència emergent a nivell nacional reduint el temps per a organitzar-nos. Hem presentat candidatures en cinc de les nou províncies de la Comunitat. Per a tots suposa donar prioritat a la despoblació havent de ser l’assumpte rellevant en el marc del debat generat en aquesta legislatura. És el moment oportú. Amb allò referent a la campanya electoral, estem arribant a tots els pobles de la província de Sòria amb l’escassetat de recursos i de personal que tenim mostrant a tots el nostre Programa i escoltant les seves necessitats.

No obstant això, a totes aquestes dificultats cal afegir que en les poques setmanes que portem de campanya Soria Ja! s’ha caracteritzat per un llenguatge molt fresc, ancorat en el sentit comú, amb una fórmula organitzativa (l’agrupació d’electors) que els allunya dels partits tradicionals i amb capacitat de parlar transversalment. En certa manera, recorda al primer Podemos. Com han plantejat aquesta campanya? 

Som gent corrent que coneix i sofreix, de primera mà, la situació de la província. Cadascun tenim el nostre treball i tot el que fem per la Plataforma és de manera voluntària. Això dona un valor afegit al que fem perquè treballem des de la il·lusió i la confiança que es reverteixi aquesta situació. Per això el nostre objectiu sempre ha estat estar amb la gent i que ens transmetin quines són les seves necessitats en el lloc on viuen, animar-los al fet que reivindiquin amb nosaltres. Aquesta campanya segueix en la nostra línia d’arribar a tots. No som de grans mítings, sinó de diàleg i escolta activa. És el que estem fent durant aquestes dues setmanes de campanya.

La transició ecològica i la lluita contra l’emergència climàtica són claus per al nostre futur. Quin paper té l’eix climàtic en el programa de Soria ¡YA!?

Per tots és coneguda la riquesa de la nostra província com a boscos i gran embornal de CO₂, encara que el veritablement important és que fixem aquest CO₂. Pretenem que s’elabori un Pla específic de la província de Sòria propiciant la seva conversió en referent regional en bioeconomia i economia circular, així com un Pla de reconversió dels municipis forestals sorians. Volem la declaració de Parc Natural del Moncayo i fer de la resina un recurs estratègic.

Hem vist com els partits de dretes han intentat reapropiar-se de les realitats rurals per a realitzar una guerra cultural contra el que ells caricaturitzen com una esquerra urbanita. La foto d’Abascal i altres càrrecs electes de Vox és significativa d’això. És aquesta apropiació possible a Sòria?

Hi ha partits que mai han lluitat contra la despoblació, fins i tot que s’han abstingut quan tots els altres aprovaven mesures favorables en aquest assumpte per majoria en el Congrés. A algun li poden enganyar, però la realitat és la que és.

Què pensen de la polèmica de les macro-granges?

És un tema que genera gran controvèrsia. És important la creació d’ocupació, però no a qualsevol preu. Si es compleix amb tota la normativa, que es duguin a terme els projectes. Això sí, que després es continuï complint i no acumulin denúncies com ha passat en algun cas.

Excepte la primera legislatura autonòmica, el Partit Popular ha governat sempre la Comunitat castellà-lleonesa. Podria la identificació que fa Ayuso entre Madrid i Espanya perjudicar el PP? Està desgastat el PP després de dues dècades de govern?

Si estan desgastats ells ho sabran. En alguna província poden estar encantats amb aquest govern autonòmic. Les dades i les promeses incomplertes en relació a la nostra província mostren l’oblit cap a nosaltres. En aquestes pròximes eleccions veurem el cansament o no dels ciutadans.

 

BLOC III. FUTUR I ALIANCES

 

Es parla que el paper de l’España Vaciada en les pròximes eleccions generals, pot ser determinant. Xavier Domènech diu directament que “amenaça amb fer saltar per l’aire l’últim resguard del bipartidisme.” Com es presentaran? Hi haurà una llista única i una única marca?

Soria ¡YA! ens presentem com a agrupació d’electors. Burgos, Palència, Salamanca i Valladolid han decidit ser partit polític sota la denominació d’España Vaciada. Soria ¡YA! pertany al moviment social i a la Coordinadora Nacional de la España Vaciada, però per la trajectòria de la Plataforma i la notorietat de la nostra marca, hem decidit concórrer amb el nostre propi nom.

Creus que són possibles aliances amb altres realitats perifèriques, que també comparteixen una crítica al model centralista, com poden ser el valencianisme, el galleguisme o el sobiranisme català i basc? 

En totes les províncies hi ha zones despoblades en major o menor mesura, tenint en compte la comarca com a unitat administrativa. Considerem que Soria és la zona zero de la despoblació perquè es dona la falta de població en tota la província, sent la densitat de població de tota ella de 8.6 hab/km². En qüestions nacionalistes o d’independentisme no entrem. Nosaltres, simplement volem que es compleixi la Constitució Espanyola.

D’altra banda, es planteja formar part d’un bloc progressista? Quines condicions haurien de donar-se per a negociar amb altres subjectes polítics, com podria ser Unides Podem?

Soria ¡YA! afavorirà la formació d’un Govern Autonòmic. Pactarà o farà costat a aquell partit que estigui en condicions de formar Govern, sigui del color que sigui. Però no amb un xec en blanc, sinó acordant les mesures que reclamem en el nostre programa i que portem, en la seva gran majoria, més de 20 anys reclamant.

Deja una respuesta